Ar putea fi cea mai frumoasă zonă de promenadă din Apahida, dar se transformă în rampă de gunoi

| Scris de Sorin Bodocean | 2019-04-05 | EDITORIAL | |

Amenajarea albiei  Someșului efectuată în urmă cu aproximativ 4 ani de Administrația Bazinală Cluj a creat de-a lungul râului o frumoasă zonă  de promenadă care ar putea fi pusă în valoare de autoritățile locale. 

Zona verde din jurul Someșului, sunetul apei curgătoare și păsările mai mici și mai mari care se joacă în apa râului pot oferi trecătorilor momentele de liniște și de relaxare de care au nevoie. În zilele noastre, ritmul trepidant al vieții, stresul și agitația cauzează din ce în ce mai multe probleme de sănătate, prin urmare fiecare avem nevoie să ne deconectăm și să petrecem cât mai mult timp în natură. 

Din păcate Apahida suferă la capitolul spații verzi, acest lucru a fost remarcat și de către arhitecții care lucrează la nou PUG. Avem un singur parc mai important în zonă centrală, însă e mult prea puțin pentru gradul de populare actual al comunei. Prin urmare, zona de promenadă de pe albia Someșului ar putea fi  deveni principalul loc plimbare în aer liber pentru apahideni.

Am făcut o vizită în această săptămână cu scopul de a le arăta câteva fotografii celor care încă nu au explorat, nu s-au plimbat pe digul Someșului.

Până să ajung la Someș am fost realmente șocat de numărul mare de depozitări clandestine de gunoaie, chiar dacă dintotdeauna zona Bărcului a fost o zonă unde oamenii obișnuiau să scape ”pe furiș” de deșeurile provenite din construcții, de mobila veche și de alte deșeuri, situația a scăpat de sub control, în unele locuri zona seamănă cu rampa de la Pata Rât. 

Depozitările de gunoaie în această zonă sunt peste tot și ajung până la noul dig de protecție al râului Someș și din păcate în unele locuri și dincolo de el. 

Oare merităm să explorăm această zonă, sau mai bine ar trebui trasat un gard cu sârmă ghimpată în jurul Someșului pentru a proteja măcar apa de gunoaiele pe care unii dintre noi le aruncă fără pic de jenă?

Am criticat de-al lungul timpului  de multe ori atitudinea Primăriei și lipsa de reacție cu privire la aspectul neîngrijit al zonei centrale și în continuare consider că autoritățile pot face mai mult pentru îmbunătățirea imaginii comunei, însă de  această dată cred că fiecare dintre noi purtăm o vină. Pe de-o parte cei care aruncă gunoaiele și pe de altă parte cei care îi vedem și nu luăm atitudine. 

Ce am putea face fiecare dintre noi

Primul lucru ar fi să conștientizăm că mutând gunoiul din curtea noastră pe terenul altcuiva nu e o rezolvare! Rezolvare e atunci când deșeurile menajere ajung în tomberon, când cele reciclabile ajung la punctele de colectare selectivă , când deșeurile provenite din mobilier ajung la tomberonul potrivit (în acest sens Primăria a adus un asemenea tomberon în parcarea  Gospodăriei), s.a.m.d.. 

Să ne gândim de două ori înainte de a ne debarasa clandestin de gunoaie și să ne amintim că riscăm să primim o amendă sau fim demascați de vreun trecător. 

Chiar dacă suntem oameni responsabili și cu simț civic tot avem o misiune de îndeplinit aceea de a-i încuraja pe vecinii noștri, cunoscuții noștri să urmeze aceeași atitudine prietenoasă cu mediul înconjurător. De asemenea un lucru bun pentru comunitate e să-i demascăm pe cei care  au acest obicei, pentru că sunt unii oameni care până nu primesc o amendă nu înţeleg că nu trebuie să facă un anumit lucru. 

Mai mult decât atât, dacă vrem să trăim într-o comună curata trebuie să ne implicăm în acţiuni de curăţare a domeniului public şi salut cu această ocazie iniţiativa unei doamne din Apahida de a organiza o astfel de acţiune în data de 13 Aprilie. (mai multe informaţii într-un articol viitor). 

Ce pot face autorităţile locale

Să asigure locuri de unde să poată fi preluate deșeurile indiferent de natura lor. În acest sens s-au făcut îmbunătățiri semnificative, sunt mai multe coșuri de gunoi stradale, s-au montant acele insule de colectare a deșeurilor reciclabile moderne, mai nou s-a efectuat o campanie specific de primăvară de colectare a resturile deșeurilor vegetale(crengi și vlăstari vița de vie,etc), tomberonul pentru deșeurile lemnoase montat în zona Gospodăriei și campanii de colectare a deșeurilor electrice de două ori pe an. 

Să organizeze campanii de ecologizare a unor zone din comună. Primăria sprijină campaniile de ecologizare, dar din păcate Primăria inițiază rar astfel de campanii așteaptă mai mult ca alte organizații/persoane să vină și să propună astfel asemenea acțiuni. 

Să monteze panouri cu  amenzile prevazute pentru depozitarea ilegală a deșeurilor și camere de luat vederi în toate zonele  considerate vulnerabile în ce privește depozitarea clandestină a gunoaielor 

Să-i  amendeze pe cei care depozitează gunoaie. În acest sens cred că poliția locală trebuie să fie mult mai activă. Chiar ar fi interesant de știut câte amenzi a dat Primăria Apahida în primele 3 luni ale acestui ani pentru acest lucru (domnule Primar, doamna Viceprimar ne furnizaţi un răspuns)?

Să elibereze de depozitele clandestine de gunoi. Asta e rezultatul final la care se ajunge, e rezultatul eşecului nostru şi al autorităţilor locale deopotrivă în gestionarea acestei problema, gunoaiele depozitate ilegal vor fi preluate şi duse la locul lor în rampă pe cheltuiala Primăriei, în fond şi la urma urmei pe cheltuiala noastră a fiecărui contribuabil. 

Sperăm că într-o bună zi se va organiza o campanie de ecologizare și a zonei de promenadă de pe albia răului Someș. Ar fi păcat să nu profităm de locurile frumoase pe care le are Apahida.

Pe site-ul nostru și în Jurnalul de Apahida am promovat și vom promova de fiecare dată astfel de campanii.  

 

 

 

 

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: