Anul acesta nu vom organiza dezbatere electorală! Decizia candidaților trebuie respectată indiferent care este ea

| Scris de Sorin Bodocean | 2024-06-04 | EDITORIAL | |

În ultima săptămână pe rețelele de socializare s-a dezbătut intens subiectul dezbaterii electorale, asta după ce primarul comunei a solicitat public în urmă cu câteva săptămâni contracandidaţilor să vină la o dezbatere publică. În calitate de organizator al ultimelor două dezbateri publice înaintea alegerilor locale din 2016 respectiv 2020, vreau să vă explic de ce nu voi organiza în acest an dezbatere electorală

O dezbatere publică ar trebui să aibă ca principal scop informarea corectă a cetățenilor cu privire la candidați și la programele lor, o dezbatere publică nu trebuie făcută doar pentru a crea avantaj/dezavantaj unui candidat. 

Dezbaterea din 2016 a fost o greșeală

În 2016 am organizat o dezbatere publică la Casa de Cultură din Apahida, la acea vreme erau 5 candidați la funcția de primar, Grigore Fati(PSD), Călin Păcurar(PNL), Ionel Fărcaș(PMP, care s-a retras susținându-l pe Călin Păcurar), Ovidiu Buiga(ALDE,), Rodica Vila(PSRO). Au dat curs invitației doar doi candidați Grigore Fati și Ovidiu Buiga. Întrucât au absentat de la dezbatere majoritatea candidaților, formatul dezbaterii a fost schimbat de către organizatori (eu și Carol Vlad), iar celor doi candidați li s-a permis prezentarea pe larg a programelor și discuții libere pe anumite teme. Mai mult decât atât s-a făcut de câteva ori referire la viceprimarul Călin Păcurar, care nefiind prezent nu a avut ocazia de a-și susține punctul de vedere. Faptul că am permis crearea unui dezavantaj pentru un candidat a fost o greşeală și am puterea să recunosc asta. 

În 2020 am avut o dezbatere model

În urmă cu patru ani la Km 17 am organizat din nou dezbaterea electorală alături de colegii mei din Asociația Tinerilor din Apahida, mi-am asumat responsabilitatea de a modera discuțiile, deși nu sunt un bun orator. După cum bine știți acum patru ani au fost cinci candidați la funcția de primar Grigore Fati, Ligia Pop, Călin Păcurar, Maria Rodilă și Rodica Vila. Am avut ocazia să-i avem pe toți la aceeași masă, am stabilit din timp data și ora la care se va desfășura dezbaterea și au semnat fiecare un acord privind formatul dezbaterii. 

A fost o dezbatere în care fiecare candidat și-a respectat timpul alocat, în care fiecare candidat a avut ocazia de a adresa întrebări contracandidaților, a fost o dezbatere civilizată în care nu am permis ceartă și discuțiile inutile. O asemenea dezbatere a-și fi făcut oricând, întrucât fiecare candidat a fost corect reprezentat și nu au fost create avantaje directe pentru vreun competitor electoral. Am fost o plăcere și onoare să pot realiza o asemenea dezbatere!

 

 De ce nu organizez dezbatere în acest an?

Din experienţa celor două dezbateri organizate în anii trecuți am ajuns la concluzia că pentru a putea organiza o dezbatere echilibrată, prima cerință care trebuie îndeplinită este să îi ai pe toți candidații la masă, astfel le poți da ocazia să se apere, le poți oferi dreptul la replică în momentul când sunt acuzați de contracandidați. Am luat legătura cu primii cinci candidați care și-au anunțat candidatura la funcția de primar, patru dintre ei au anunțat inițial că nu doresc să participe la dezbatere, ulterior săptămâna trecută unul dintre cei patru a anunțat că totuși dorește dezbaterea. Practic din primii cinci candidați înscriși în cursa electorală doar Grigore Fati și Ilinca Crăciunaș au acceptat dezbaterea electorală. 

Riscul să devină dezbaterea una similară cu cea din 2016 este prea mare, sunt prea multe coincidențe la mijloc!

Așadar apahida.ro nu organizează în acest an vreo dezbatere publică înaintea alegerilor locale din următoarele motive:

  • Nu pot gira o dezbatere făcută de azi pe mâine, lucrurile făcute în grabă au toate șansele să iasă prost! 
  • Nu pot să aduc candidații cu forța la dezbatere
  • Nu sunt interesat de o dezbatere în care nu participă măcar majoritatea candidaților.
  • Nu vreau să facem circ doar pentru a face pe plac vreunui candidat

Eforturile noastre de a organiza o dezbatere au încetat azi! Nu stăm la îndemâna candidaților că poate poate se vor răzgândi. Considerăm că fiecare și-a asumat poziția legată de această chestiune și e datoria noastră să le respectăm opțiunile. Prin urmare, oficial apahida.ro nu va organiza dezbatere între candidați în 2024.

 

Este sau nu o dezbatere esențială într-o campanie electorală?

O dezbatere îi avantajează pe oratorii buni, pe oamenii care își stăpânesc mai bine emoțiile. Când ne gândim la dezbatere electorală avem în minte dezbaterile pentru prezidențiale unde politicieni celebrii precum Traian Băsescu sau Klaus Iohannis au reușit să stârnească emoții care s-au transformat în voturi, voturi cu care au câștigat în cele din urmă alegerile.

În România dezbateri electorale pentru alegerile locale se fac în anumite municipii sau orașe mai mari, chiar și aici de regulă primarii în funcție evită dezbaterea vezi cazul Emil Boc (Cluj-Napoca) sau Nicușor Dan(București). Procentul dezbaterilor electorale în mediul rural este sub 10%. În județul Cluj nu cred că există vreo comună care să organizeze o dezbatere electorală între candidații la funcția de primar transmisă live pe rețelele sociale asemănătoare cu dezbaterea făcută de apahida.ro în 2020. 

Alegerile locale pe 9 iunie vor avea loc cu sau fără dezbatere, atât în Apahida cât și în toată România!

Cât este de important să mergi la vot?! Vom discuta aspectul acesta într-un articol următor.

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: