Ziua porților deschise la noua grădiniță din Apahida - ”Micii exploratori”

Așteptarea a luat sfârșit, noua grădiniță din Apahida este gata, iar începând de luni glasurile celor mici se vor auzi pe coridoarele clădirii și în sălile luminoase, încăpătoare și viu colorate.
Ieri a fost ziua porților deschise, iar sute de părinți însoțiți de copii au vizitat noua grădinița ”Micii Exploratori” aflată în centrul comunei Apahida.
Grădinița va primii începând de luni aproximativ 180 de copii în cele șase grupe cu nume speciale: ”curajoșii”, ”încrezătorii”, ”cuceritorii”, ”optimiștii”, ”ingenioșii” și ”creativii”.
Sălile de clasă arată impecabil, mobilierul și dotările sunt moderne, iar pereții sunt viu colorați și au atras ca un magnet privirile celor mici veniți să vadă nouă clădire, alături de părinții lor.
”Încăperile arată foarte bine, de altfel clădirea în general arată a grădiniță așa cum ar trebui să arate o grădiniță pentru copii în 2022. Cred că arată mai bine ca multe grădinițe din Cluj Napoca, sunt sigură. A durat mai mult ce-i drept, dar rezultatul este peste așteptări.” - a declarat Alina o mămică din Apahida.
Cum a evoluat realizarea proiectului Grădinița ”Micii Exploratori”
- proiect tehnic realizat in 2015, modificat in 2016 pentru adăugarea bucătăriei
- decembrie 2016 - semnarea contractului de finanțare
- septembrie 2017 - emiterea autorizației de demolare a clădirii existente
- octombrie 2017 - emiterea autorizației de construire
- august 2017 - semnarea contractului de execuție
- aprilie 2018 - ordin de începere a lucrărilor
- martie 2020 - obținerea unei noi autorizații de construire
- septembrie 2021 - recepția lucrării
Primarul comunei Apahida, Grigore Fati a discutat cu părinții veniți să inspecteze nouă grădiniță și le-a prezentat acestora planurile primăriei în ce privește realizarea unor noi clădiri în comună dedicate sistemului educațional local, o creșă la Dezmir, extinderea școlii din Apahida, etc.
Fostul viceprimar al comunei Apahida, Tudor Oros care a supravegheat lucrările la noua grădiniță în perioada mandatului său s-a declarat mulțumit de stadiul final al investiției și de aspectul general al clădirii.
Valoarea estimativă a investiției este un milion de euro din care jumătate pe fonduri europene.
Apahida avea mare nevoie de această nouă grădiniță, vechea clădire nu mai făcea față de mult, după cum bine se știe o parte dintre grupe își desfășurau activitatea în clădirea clădirea centrului sanitar (dispensarului) din localitate și chiar în sala de sport. Chiar și după mutarea celor șase grupe în noua clădire, vechea grădiniță va mai găzdui zilnic aproximativ 150 de copii.
Comună Apahida este într-o masivă expansiune, iar bucuria inaugurării noii clădiri trebuie să fie doar o bornă, pe drumul dezvoltării infrastructurii educaționale din Apahida. Administrația locală trebuie să continue drumul în căutarea de noi locații și resurse pentru ridicarea unor noi clădiri ce să deservească necesitățile unei comune ce întinerește care are nevoie de creșe, grădinițe și școli.