Ligia Pop: ”Eu privesc Apahida ca pe casa noastră”

| Scris de apahida.ro | 2020-07-28 | POLITIC | |

De ce candidați?

Iubesc Apahida. Născută, crescută și locuind aici, Apahida este casa mea, iar când spun Apahida, mă refer la comună, cu toate satele sale (Sânnicoara, Dezmir, Câmpenești, Corpadea, Pata, Sub-Coastă, Bodrog). Eu privesc Apahida ca fiind casa noastră, a locuitorilor săi, cu străzile, și toate locurile dragi de care trebuie să avem grijă și cu care să ne mândrim.

Ni s-a întâmplat fiecăruia să fim întrebați: ”De unde ești?”, iar când răspunzi: ”Din Apahida”, interlocutorul tău să nu schițeze nimic. Și apoi completăm: “La câțiva km de Cluj”. “Ahh...frumos la Cluj” ni se răspunde. Apahida are de recuperat diferențe serioase pentru a ajunge ca și calitate a vieții la nivelul Clujului. Ne dorim să beneficiem de pe urma apropierii de Cluj și să transformăm Apahida într-un loc în care să ne facă tuturor plăcere să ne petrecem timpul, fără a simți nevoia de a merge mereu “la oraș” pentru că acasă nu ni se oferă nimic. 

Apahida ar trebui să fie locul care ne reprezintă, iar la acest moment, felul în care arată comuna, nu e nici pe departe ceea ce fiecare cetățean al comunei și-ar dori. Uitați-vă, va rog, că nu avem o piațetă, un loc de promenadă, unde cetățenii comunei să se poată plimba și socializa. Nu avem un parc (nu cred ca putem numi parc  pâlcul de copaci din centrul Apahidei care poartă denumirea de Parc Central, un spațiu amenajat acum aproape 100 de ani pe amplasamentul fostului cimitir și mutilat de diverse construcții în ultimii 30 de ani).

Apahida este cea mai betonată localitate rurală, unde copacii sunt o raritate, iar spațiile verzi există doar pe hârtie. Vorbim de Apahida, comuna din inelul 1 metropolitan al celui mai smart city din România, Cluj-Napoca. Nu vorbim de o comună rătăcită în mijlocul Bărăganului.

Comuna Apahida trebuie să fie în primul rând 

Poziționarea strategică (inelul unu metropolitan, acces aerian, feroviar, rutier), bugetul consistent și bogățiile naturale (pășuni, lacuri, apă sărată) trebuie să pună Apahida pe harta țării iar acesta este unul din deziderate.

Comuna Apahida are nevoie de un master plan de dezvoltare durabilă, astfel încât peste 10-20 ani locuitorii de atunci să nu privească cu mânie în urma la viziunea îngustă a aleșilor locali.  Am pregătit, împreună cu echipa pe care o reprezint, un program care răspunde atât nevoilor prezente ale locuitorilor, cât și celor ce vor urma peste câțiva ani. Administrarea comunei nu înseamnă numai asfaltări și rigole de scurgere a apei (necesare și ele, ca nevoi primare), dar înseamnă și a prevedea necesarul locurilor de creșă, grădiniță și școală pentru viitorii copii pentru toate satele comunei, înseamnă grija pentru mediul înconjurător (salubrizarea corespunzătoare a străzilor și oferirea de soluții viabile pentru colectarea de deșeuri, crearea de spații verzi, creșterea calității aerului); buna administrare înseamnă și o instituție eficientă a primăriei care să servească intereselor cetățeanului plătitor de taxe, înseamnă un Plan Urbanistic General adaptat secolului XXI, în care nevoile cetățeanului nu se mai referă doar la a mânca și a avea un acoperiș deasupra capului, ci la un nivel ridicat al vieții economice, sociale și culturale. Amalgamul de ”blocuri între case” nu este o soluție temeinică (și avem exemplul concret al Floreștiului). Primăria trebuie să se preocupe și să apere interesele celor mulți, nu să servească intereselor câtorva moguli imobiliari. Nu în ultimul rând, agricultura trebuie să rămână o activitate sustenabilă în satele comunei prin sprijinirea celor care au ales să continue aceasta activitate tradițională în Apahida. 

Vom prezenta în săptămânile următoare, în detaliu, pe sate, propunerea PNL pentru viitorul comunei, cu încrederea că viziunea noastră este născută din dorințele și nevoile cetățenilor Apahidei și cu deschidere spre toți cei care vor să construiască alături de noi. Apahida poate renaște numai prin implicarea și susținerea tuturor locuitorilor ei.

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: