A început școala! Măsuri speciale luate la școlile din comuna Apahida în contextul pandemiei cu noul coronavirus

| Scris de apahida.ro | 2020-09-14 | SOCIAL | |

Azi e o zi specială pentru sute de elevi și părinți din Apahida, s-a dat startul în noul an școlar. Începe un an școlar cum nu a mai fost și sperăm nu va mai fi, din cauza pandemiei prin care trece omenirea, sistemul de educație a fost nevoit să ia măsuri speciale pentru a prevenii răspândirea infectării cu noul coronavirus.

Dacă ani trecuți pe fețele copiilor  din curtea școlii se puteau citi zâmbetele și bucuria revederii cu colegii de clasă, azi emoțiile au fost ascunse sub masca pe care fiecare copil a fost obligat să o poarte. 

Acest an școlar va fi unul diferit din multe puncte de vedere. Împreună cu Consiliul de Administrație al școlii, cu reprezentanți ai administratiei locale, pe baza legislației în vigoare, am încercat să luăm cele mai bune măsuri posibile pentru ca activitățile didactice să se desfășoare în condiții cât mai apropiate de cele normale, iar riscul infectării cu coronavirus să nu existe.

Astfel, Consiliul local ne-a pus la dispoziție Sala de Sport din Apahida și Căminul Cultural din Sânnicoara unde își vor desfășura activitatea o parte dintre preșcolari. Această măsura a fost luată pentru a veni în sprijinul părinților. Astfel, copiii vor putea veni la grădiniță în fiecare zi, după programul normal, ca înainte de declanșarea pandemiei pentru ca așa s-a putut face distantarea socială prevăzută de legislația în vigoare. De asemenea, ciclul primar (elevii din clasele pregătitoare-a IV-a) și cei din clasele a VIII-a, dar și cei din clasa a VII-a din Sânnicoara vor veni la școală zilnic. La clasele primare s-au constituit câte două grupe de elevi din fiecare formațiune de studiu. Între prezența la clasă a acestor două grupe există o limită de timp de 30 de minute în care sala de clasă va fi aerisita și igienizată.

Pentru prezența tuturor elevilor din clasele a VIII-a la școală am obținut avizul DSP Cluj.
La clasele V-VII în Apahida și V-VI în Sânnicoara, elevii vor fi prezenți în sala de curs pe grupe, la interval de o săptămână. In săptămâna în care sunt acasă, vor participa live la cursuri. În școală s-au instalat echipamentele IT necesare derularii activității în acest fel. Problema este că deocamdată nu toți elevii dispun de dispozitivele necesare, dar există această preocupare atât din partea ISJ Cluj cât si din partea administratiei locale. Pe de altă parte, școala are angajat mediator școlar, ni s-au repartizat două cadre didactice de sprijin și ni s-a promis un al treilea, astfel încât, în cazul în care va fi nevoie, aceste persoane vor veni în ajutorul copiilor care nu au acces la internet.

De asemenea, Departamentul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Comunei Apahida ne-a sprijinit foarte mult în perioada martie-iunie 2020, iar colaborarea va continua în interesul acestor copii.
S-au achiziționat covorașe dezinfectante, prosoape de hârtie, săpun lichid, dezinfectanți care au avizul M.S..

În fiecare sală de clasă există dispensere cu dezinfectant, bancile sunt așezate la distanță legală, există circuite trasate în interiorul și în exteriorul clădirilor. Orele de curs au fost scurtate și decalate, la fel și pauzele, în așa fel încât elevii și angajații școlii să se afle în siguranță.

Cadrele didactice educatoare, învățători și profesori diriginți au organizat ședințe cu părinții.
Mulțumesc tuturor angajaților școlii din toate structurile pentru efortul depus în această perioadă! Sperăm să putem veni în sprijinul elevilor și al părinților într-o măsura cât mai mare, în limitele legii însă...
- a declarat pentru apahida.ro - doamna profesor Dana Maria Sonkodi-Cozma - director al Scolii din Apahida

Conform noilor reglementări unitățile de învățământ de pe raza UAT-urilor vor funcționa în trei scenarii, roșu, galben și verde, pentru fiecare aplicându-se reguli distincte. În  localitățile Apahida și Sânnicoara se aplică rigulile scenariului galben, iar în Dezmir și Corpadea a scenariului verde

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: