Ansamblul de blocuri de pe strada Nouă are undă verde din partea Consiliului local

| Scris de apahida.ro | 2020-08-28 | SOCIAL | |

Joi la Casa de Cultură din Apahida s-a desfășurat ședința de Consiliu local aferentă lunii august, iar pe ordinea de zi s-a regăsit și proiectul privind aprobarea sau respingerea Planului Urbanistic de Detaliu a unui nou ansamblu de locuințe colective (blocuri) pe strada Nouă din Apahida. Beneficiarul acestui proiect este secretarul comunei Apahida Alexandru David împreună cu alți membri ai familiei sale. Proiectul a fost intens mediatizat de Asociația Pro Apahida, care cel puțin în mediul online a dus o adevărată luptă pentru stoparea acestui proiect.

Arhitectul sef al comunei Apahida Iuliu Mârza a susținut în fața consilierilor că ansamblul imobiliar propus pentru aprobare respectă toate normele de urbanism prevăzute în zonă și că din punct de vedere legal documentația anexată proiectul este în concordanță cu prevederile actuale ale PUG-ului în vigoare. 

Conform proiectantului ansamblul va fi compus din 6 corpuri a câte 16 apartamente fiecare cu regim de înălţime S+P+2E+M , în total 96 de apartamente. În proiect sunt prevăzute 99 de locuri de parcare și un procent de 45% spațiu verde la sol, dar și un parc de joacă pentru copii. 

Proiectantul le-a explicat celor prezenți că în zonă sunt și alte imobile autorizate în construcție, chiar pe strada Nouă cu un regim de înălţime similar, P+2E sau P+2E+M și prin PUD se dorește o dezvoltare armonioasă a zonei în care se va ridica respectivul ansamblu imobiliar. 

Din cauza măsurilor de siguranță impuse de starea de alertă, numărul celor prezenți în sală a fost limitat la 20 de persoane. Pe lângă cei 14 consilieri prezenți au asistat la ședință , primarul comunei Grigore Fati, secretarul David Alexandru, un funcționar care nota discuțiile în minuta ședinței, delegatul sătesc a localității Pata, un reprezentant al presei, iar un loc a fost alocat celor care doreau să intervină pe marginea vreunui proiect aflat pe ordinea de zi. 

Vicepreședintele Pro Apahida nu a avut curajul să vorbească în fața Consiliului local și a plecat înainte ca proiectul să ajungă pe ordinea de zi

Mare activist în mediul în mediul online pe tema ”blocurilor între case”, Marius Corici a dispărut de la ședință chiar în momentul în care ar fi putut să-și expună argumentele împotriva imobilului de pe strada Nouă, enumerate cu mare patos pe Facebook. 

Maria Rodilă în calitate de vecin al viitorului imobil a fost singura care a adus argumente împotriva aprobării PUD-ului solicitat

Un prim argument împotrivă invocat de Maria Rodilă ține de regimul de înălţime S+P+2E+M care este superior oricărei construcții existente în vecinătate. Al doilea argument ține de infrastructura edilitară a zonei cu alte cuvinte un asemenea ansamblu de locuințe ar putea suprasolicita rețeaua de apă și canalizare lucru care ar putea duce la blocarea sistemului de canalizare și la lipsa presiunii a sistemului de alimentare cu apă potabilă. Cu privire la acest aspect, Maria Rodilă a făcut precizarea că sistemul de canalizare este deja nefuncțional în zonă, deseori deșeurile menajere ajungând în pârâul din apropiere. Un al treilea argument ”împotrivă” a fost legat de căile de circulație. Strada Nouă este o stradă foarte îngustă cu o lățimea a drumului de 5.5 m (medie), iar o încărcare cu peste 100 de autoturisme ar fi prea mare pentru zona respectivă. 

În urma discuțiilor purtate pe proiect s-a supus la vot aprobarea PUD-ului care a fost votată de majoritatea consilierilor prezenți. Au fost doar trei consilieri care s-au abținut Călin Păcurar, Viorel Nacu și Baciu Cristian. 

Prin urmare proiectul a primit undă verde din partea Consiliului local. Cu toate acestea vecinii sunt hotărâți să apeleze la toate mijloacele legale care le stau la dispoziție pentru a împiedica demararea lucrărilor. 

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: