Cateva cuvinte despre preotul Sabin Dit

| Scris de www.apahida.ro | 2013-09-22 | SOCIAL | |

Cu siguranta, s-a dus dintre noi un om bun. Preotul comunei Apahida Sabin Dit s-a stins din viata sambata dupa masa, dupa ce a facut un infarct, in timp ce participa la nunta fiului sau, Ionut. Emotiile intense pe care "parintele Sabin" le-a trait au fost fatale pentru inima sa slabita. Dupa cum specificam si in articolul precedent echipa medicala nu a reusit sa-l resusciteze si prin urmare preotul a incetat din viata la varsta de 61 ani.

Despre acest reprezentant al bisericii se pot scrie multe randuri. Viata de preot in Apahida a inceput-o in anul 1979, cand a ocupat locul fostului preot Aurel Mara (1966-1978). In cei peste 30 ani de activitate, Sabin Dit a reusit sa se apropie de oamenii acestei comune, a reusit sa isi faca prieteni si mai ales sa indrume cu sfaturile sale mii de oameni. Era un om respectos si bine vazut in aceasta comunitate. Te saluta chiar daca erai pe cealalta parte a drumului si nu avea aere de superioritate, dovedind ca aplica in viata sa ceea ce citeste cu regularitate din Scripturi. Chiar daca in Apahida sunt multe culturi religioase, preotul Sabin Dit a demonstrat prin coportamentul sau ca respecta credinta fiecaruia. Un salut respectos si doua, trei cuvinte avea si pentru catolici, baptisti, penticostali, martori si alte confesiuni religioase. Ani de zile s-a dedicat si elevilor, predand in scoala din localitate orele de religie. Ca a iubit aceasta localitate o demonstreaza si implicarea s-a in viata sociala a acestei comunitati. Prin puterea pe care o avea a pus presiune(pozitiva) pe autoritatile locale pentru imbunatatirea nivelului de trai in aceasta comuna. De asemenea s-a ocupat de renovarea monumentului istoric Biserica de Lemn "Sf Arhangheli Mihail si Gavriil". S-a straduit sa adune fonduri pentru a face din acest lacas un obiectiv turistic. Personal s-a atasat de multi dintre locuitorii acestei comune si a impartit alaturi de ei bucurile si necazurile acestora, intrucat la biserica te duci cu siguranta cand ai o cununie, un botez sau un deces in familie. Multi dintre voi l-ati vazuit plangand la multe dintre slujbele de inmormantare tinute in Apahida. Simtea alaturi de cel in necaz si nu se ferea sa isi exprime sentimentele.

S-ar putea spune multe cuvinte de lauda despre acest om, insa ne rezumam in a spune ca Apahida a pierdut un om de valoare care a contribuit la dezvoltarea acestei localitati.

Cu siguranta una dintre dorintele sale a fost sa-si vada fiul slujind in aceasi biserica, in care el a slujit peste 30 ani. Acest lucru s-ar putea realiza mult mai repede decat ar fi preconizat. Cu siguranta apahidenii ar dori ca Ionut sa fie "mostenitorul" acestui post. A crescut printre noi este prietenul nostru si poate urma sarcina tatalui sau. Acest lucru depinde si de numirea pe care o va face Arhiepiscopia Vadului Feleacului si Clujului. Totusi aceasta institutie ar trebui sa tina seama si de dorinta enoriasilor din Apahida.

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: