Grădina experimentală la Apahida!

| Scris de www.apahida.ro | 2015-08-10 | SOCIAL | |

Fundația  Civitas  pentru  Societatea  Civilă  organizează,  în  cadrul  proiectului  Semințele tradiționale – cheia protejării biodiversității, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, încadrul  Fondului  ONG  în  România,  componenta  Dezvoltare  Durabilă,  evenimentul  de deschidere oficială a grădinii experimentale înființate lângă Cluj-Napoca.

Evenimentul va avea loc joi, 13 august 2015 ora 10.00, în localitatea Apahida, str.Crișan,nr.14, județul Cluj. Proiectul are o durată de 22 luni și are ca obiectiv general protejarea agrobio diversității în Transilvania,  prin  crearea unei  rețele  de cooperare între  micii  fermieri  locali,  ONG-uri, instituții și autorități publice și consumatori. Ca obiective specifice enumerăm salvarea și revitalizarea semințelor tradiționale prin crearea unei rețele de colectare și de distribuire; creșterea gradului  de conștientizare privind diversitatea genetică a soiurilor tradiționale, importanța păstrării acestora prin programe informative și educative; crearea unei rețele în Europa de Est pentru realizarea activităților de advocacy, rețea care contribuie la libera circulație a semințelor tradiționale în teritoriu.

Rezultatele  proiectului:  două grădini  experimentale  în  cele  două  regiuni  de  dezvoltare Centru și Nord-Vest, o rețea de cooperare între micii producători, o rețea al ONG-urilor, 50de  comunități  mobilizate,  materiale  promoționale  prin  care  dorim  să  informăm  și  să conștientizăm atât  micii  producători  rurali, grădinarii  urbani  și  rurali,  micii  fermieri,  care practică  sau doresc să  practice  agricultură  tradițională  și  ecologică,  cât  și  ONG-uri  și instituții publice care doresc să fie activi în salvarea semințelor tradiționale.

Scopul evenimentului este de a prezenta persoanelor interesate, precum și publicului larg modul de funcționare al unui astfel de centru de colectare, salvare și conservare asoiurilor. Înființarea acestei grădini a avut loc în primăvara anului 2015, iar activitățile din grădină sunt conduse de experți  în soiuri tradiționale și realizate de un grădinar și maimulți voluntari. Primele semințe sădite provin din colecția realizată în cadrul implementării proiectului, iar câteva din colecția deja existentă a partenerul Eco Ruralis.

Orice persoană care dorește să beneficieze de semințe, începând din primăvara anului 2016 le va puteaprimi cu titlu gratuit. În schimb, va trebui să contribuie prin muncă voluntară la întreținerea centrului și/sau să devină la rândul său semănător, furnizând și altora semințe obținute din recoltă. În cadrul acestui proiect se pune un mare accent pe cooperare și schimb de experiență, persoanele care participă la activitățile acestuia împărtășindu-și experiența și cunoștințele acumulate cu vecinii, rudele și cu alte persoane interesate.

Partenerii proiectului sunt Asociația EcoRuralis, Asociația Agrar Media și Norgesvel – The Royal  Norwegian  Society  for  Development  din  Norvegia,  iar  activitățile  proiectului  se desfășoară în mediul rural din Transilvania.

 

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: