Compania de Apă Someș își bate joc de dezmireni. În plină caniculă îi lasă fără apă potabilă

| Scris de apahida.ro | 2024-06-22 | SOCIAL | |

Locuitorii din Dezmir sunt disperați din cauza faptului că de câteva zile primesc apă curentă din când în când, în condițiile în care afară e vreme caniculară cu temperaturi de peste 30 grade Celsius. Disperați oamenii au făcut sesizări atât la Compania de Apă Someș și Primăriei Apahida. Suprasolicitarea sistemului de alimentare cu apă a fost motivarea Companiei de Apă Someș. Este scandalos ca în 2024 într-o comună la 10 km  de municipiul Cluj Napoca oamenii să rămână fără apă potabilă cu zilele. Familiile din Dezmir, în special cele cu copii, adică majoritatea își strigă supărarea pe rețele de socializare și sunt hotărâte să dea în judecată Compania de Apă Someș, pentru situația extrem de gravă în care s-a ajuns. 

Dacă până acum Compania de Apă era acuzată de dezmireni pentru nefuncționarea sistemului de canalizare, problemă nerezolvată de ani de zile, iată că de această dată oamenii au o problemă mult mai arzătoare pe care o impută atât Companiei cât și Primăriei Apahida, lipsa apei potabile în plină vară. 

Am contactat-o telefonic pe doamna Primar ales al comunei Apahida Cristina Belce, care ne-a declarat că a primit numeroase sesizări din partea locuitorilor din Dezmir, care pe bună dreptate se plâng de nefuncționarea sistemului de alimentare cu apă și de lipsa de reacție a Companiei de Apă Someș cu privire la situația existentă. 

În urma solicitărilor numeroase primite de la oamenii afectați de întreruperea alimentării cu apă în Dezmir, am încercat personal să vorbesc cu Directorul Companiei de Apă Someș.  Nu am reușit să stau de vorbă cu dânsul încă, dar am discutat cu responsabilul zonal al Companiei de Apă, care a pus această nefuncționalitate a sistemului pe suprasolicitarea cauzată de irigatul curților prevăzute cu gazon și a grădinilor. 

În continuare voi încerca să am o întrevedere cu directorul Companiei pentru a găsi o soluție la această problemă extrem de gravă care afectează locuitorii din Dezmir.

ne-a declarat actualul viceprimar al comunei Apahida, doamna Cristina Belce

 

Din câte se pare reprezentantul zonal a făcut deja o solicitare către conducerea Companiei de Apă pentru a sista aprobarea avizelor de racordare la rețea până la implementarea unei noi soluții tehnice care să restabilească o presiune în rețea adecvată cu consumul actual de apă înregistrat în localitatea Dezmir. 

Încă din 2020 actuala conducere a Primăriei Apahida a promis realizarea unui bazin cu apă în Dezmir pentru a preîntâmpina apariția acestei situații absolut jenante, din nefericire după patru ani proiectul privind cele două bazine de apă din Dezmir și Sânnicoara care ar putea asigura presiunea pentru sistemul de alimentare cu apă în cele două sate se află încă la stadiul de studiu de fezabilitate și nu avem încă un orizont de timp precis pentru finalizarea investiției.

Cum s-a ajuns în această situație?

Pe scurt s-au dat autorizații de construire și avize de racordare fără a se ține seama de numărul de consumatori și de capacitatea sistemului de a face față la noile cerințe. Vina este în principal al Companiei de Apă care putea evita această situație dacă estimau corect consumul de apă a noilor cartiere din Dezmir, dar o parte din vină este și a Primăriei Apahida că nu a luat nicio măsură cât a constat că soluțiile tehnice disponibile nu mai fac față solicitărilor actuale. Mai mult decât atât proiectul privind bazinul de apă ar fi trebuit să fie o prioritate! În patru ani de zile de când această problemă a fost identificată, proiectul putea depăși stadiul de SF cu siguranță. 

Dezmirenii așteaptă acum o soluționare rapidă a problemei, însă din păcate singura recomandare pe care o fac reprezentanții Companiei de Apă este să nu se mai irige curțile și grădinile de la sistemul public de alimentare cu apă curentă.

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: