Trenul lui Boc de la Cluj la Apahida s-a impotmolit in primul hop

| Scris de apahida.ro | 2023-01-23 | SOCIAL | |

S-au suparat apahidenii pe Emil Boc pentru ca localitatea lor a fost scoasa din circuitul metroului clujean. Cat de frumos era ca metroul din visele lui Boc sa treaca prin Apahida pana la Juc, cum a fost planul initial. Ne-am consolat cu varianta back-up, trenul metropolitan Cluj-Apahida, care se poate realiza mult mai repede, de altfel, trenurile circula deja pe ruta asta de zeci de ani, iar cateva statii in plus ne-am imaginat ca nu ar fi greu de facut. Si totusi, specialistii spun nici trenul metropolitan nu s-ar putea realiza atat de usor.

Ca sa fie implementat proiectul, trebuie un nou fir de la gara(Cluj-Napoca) la Apahida, altfel trenurile ar circula o data la o ora si jumatate. Trenul metropolitan trebuie corelat cu culoarul de nord. Nu vrem sa renuntam nici la culoar, nici la trenul metropolitan, asa ca acum avem totul pe masa si ne gandim cum sa facem, a spus primarul Emil Boc in conferinta.

Seful de proiect Ionel Oprea, cel care coordoneaza studiile pentru metrou si tren metropolitan comandate de Primaria Cluj, citat de presshub.ro a aratat ca de la 75 de milioane euro cat era estimat initial trenul metropolitan, costurile au crescut la 200-280 de milioane de euro, avand in vedere o serie de pasaje sau treceri de pietoni care ar trebui realizate, motiv pentru care proiectul nu ar mai merita sa fie realizat, sau depus spre finantare europeana, avand in vedere ca numarul de calatori care vor circula cu acesta va fi foarte scazut.

Trenul metropolitan dintre Nadaselu si Bontida a fost anuntat ca avand 23 de statii pe o distanta de 43 km. Doua dintre acestea trebuie construite si anume, cea de langa Tetarom si cea de langa aeroport.

Trenul ar circula la intervale de 30 de minute, la ore de varf, preconizandu-se ca ar scadea durata de calatorie intre Nadaselu si Bontida cu 10-25 de minute, respectiv cu 15-30 minute intre Bontida si Cluj-Napoca, se prevede in planul de mobilitate urbana Cluj-Napoca, recent aprobat (pg. 271). Trenul metropolitan ar parcurge ruta Nadaselu-Bontida in 70 de minute, conform actualdecluj.ro.

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: