Mai bine la vot decât la protest

| Scris de Sorin Bodocean | 2019-05-20 | EDITORIAL | |

România și-a asumat statutul de membru al Uniunii Europene, lucru care le-a oferit românilor o serie de oportunități printre care: posibilitatea de a călători și a munci legal în oricare din statele membre U.E. și posibilitatea de a obține fonduri europene pentru dezvoltarea țării. Noul statut obligă țara noastră să organizeze odată la cinci ani alegeri europarlamentare pentru a trimite reprezentanți în Parlamentul European.

Duminică 26 mai românii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

De ce sunt importante aceste alegeri? Alegerile europarlamentare sunt importante nu doar pentru români, dar și pentru europeni în general, Uniunea Europeană traversează în ultimii ani un val de euroscepticism evident, ieșirea Marii Britanii din U.E. fiind cea mai puternică lovitură primită de forul european. Rezultatul acestor alegeri va arăta dacă europenii își mai doresc să trăiască uniți împreună sau dacă decid să revină la o orientare mai degrabă ”naționalistă”.

În România majoritatea partidelor își declară viziunea ”pro” europeană, însă unele dintre ele sunt certate de propriile familiii politice pentru îndepărtarea de la valorile Uniunii Europene.

Prezența la urne va arăta dacă românii apreciază mai mult principiul fundamental al democrației, ”votul universal”, iar rezultatul alegerilor va indica poziția României în raport cu Uniunea Europeană.

După alegerile parlamentare din 2016 foarte mulți români care nu au participat la vot au ieșit în stradă nemulțumiți de rezultatul alegerilor și de deciziile noilor guvernanți. Pentru ei dar și pentru restul românilor cu drept de vot alegerile europarlamentare sunt un test de conștientizare a puterii votului într-un sistem democratic.

Cea mai importantă ”armă” pe care o are poporul într-o democrație  este dreptul la vot nu dreptul la protest.

 

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: