Soarecele săritor de stepă ar putea bloca dezvoltarea Câmpeneștiului

| Scris de apahida.ro | 2021-04-16 | SOCIAL | |

Dezvoltarea comunei Apahida pusă în pericol de propunerea Organizației NATURA 2000 de a extinde aria unor sit-uri protejate în care s-a descoperit că trăiește o specie pe cale de dispariție de șoarece, mai precis șoarecele săritor de stepă. 

Șoarecele de mesteacăn sudic este o specie de șoarece de mesteacăn din familia Dipodidae. Se găsește în Peninsula Balcanică, Ucraina, România, sudul Rusiei și o locație izolată în Ungaria, în zona de peisaj protejat Borsodi Mezőség. Subspecia maghiară este în pericol critic și este strict protejată.

Șoarecii găsiți la Apahida fac parte din subspecia maghiară, iar pentru că sunt pe cale de dispariție sunt atât de protejați de lege.

Primarul Grigore Fati și-a arătat indignarea față de propunerea biologilor de la Natura 2000 și le-a explicat că hărțile aduse în discuție nu mai corespund cu situația din teren și că o parte din zona propusă pentru extindere este deja construită.

Săptămâna trecută am fost solicitați să participăm la o dezbatere organizată de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj referitoare la extiderea unor sit-uri Natura 2000. Subiectul de interes pentru noi a fost extinderea cu o suprafață din zona Apahida-Câmpenești spre Jucu și Chinteni pentru a asigura o arie totală de 886 de hectare necesară pentru protecția unui mamifer, șoarecele săritor de stepă.

Pe baza informațiilor primite, Primăria comunei Apahida nu susține extinderea acestui sit Natura 2000.

Am reclamat lipsa de transparență și dezbaterea pur formală pentru acest subiect, am evidențiat și argumentat punctele noastre de vedere legate de prezenta și viitoarea transformare a zonei și am amintit proiectele de împăduriri pe care le pregătim în acea zonă.

Sperăm ca Ministerul Mediului, precum și celelalte autorități centrale ale statului, să trateze cu celeritate aceste propuneri de extinderi și să nu ia decizii pe baza unor cercetări în teren realizate în urmă cu mai mult de 7 ani și a unor hărți care nu mai corespund realităților din teren.

se arată în comunicatul date de Primăria Apahida pe marginea acestui subiect

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: